Armbandet som har gett en halv miljon till Barnfonden

Syster P har skapat ett armband som bidrar till att stärka tjejers rättigheter i Etiopien. Nu har armbandet Sister Power sålts i över 5000 exemplar och för varje armband går 100 kronor till Barnfondens arbete för att förebygga skadliga traditionella sedvänjor i Etiopien. 

Tjejklubb

På tjejklubbarna i Etiopien är det tjejerna som driver utvecklingen och anordnar aktiviteter. Teater är en metod som används för att sprida kunskap, bland annat om farorna med könsstympning.

Tjejers position stärks

Annikki Schaeferdiek äger och driver smyckesföretaget Syster P tillsammans med sin syster Emma Haegerström. För tre år sedan bestämde de sig för att skapa ett smycke som stödjer Barnfondens arbete med tjejklubbar i Etiopien. I projektet arbetar Barnfonden med att stärka tjejers position i vardagen och förändra lokala traditioner som barngifte och könsstympning. En annan viktig del är att stötta tjejers utbildning och få dem att stanna kvar i skolan.

– Även om det tar tid att förändra attityder kan vi se en positiv förändring bara under de tre år som projektet har pågått.Andelen flickor som uppger att de är könsstympade har minskat från 81 till 57 procent i området Siltie i Etiopien, säger Martina Hibell, programchef på Barnfonden.

Försäljning som överträffat förväntningarna

Armbandet Sister Power har nu sålt i över 5 000 exemplar. Både försäljningen och intresset har överträffat alla förväntningar, enligt Annikki Schaeferdiek. Armbandet tillverkats för hand och eftersom Syster P inte massproducerar är siffran hög även jämfört med andra smycken i deras kollektion.

– Vi är överväldigade över det stöd som vi fått. Det är många som vill ha Sister Power-armbandet och med det visa sitt ställningstagande. Alla som köper armbandet vet varför de köper just det smycket, berättar Annikki Schaeferdiek.

Annikki_Emma

Annikki Schaeferdiek driver smyckesföretaget Syster P tillsammans med sin syster Emma Haegerström. 

Hösten 2014 började Syster P sälja armbandet och alla som har köpt det sedan dess har varit med och bidragit med en halv miljon kronor till Barnfondens arbete. Intresset är fortsatt stort och armbandet kommer att säljas även framöver. Projektet i Etiopen går nu in i sin andra fas och arbetet med tjejklubbarna kommer att spridas till fler områden.

Universellt systerskap

Annikki Schaeferdiek beskriver den typiska kunden som en kvinna som vill ta ställning och stå upp för kvinnors rättigheter och det universella systerskapet. Många vill ge en gåva till något gott, men samtidigt ge något fysiskt. Armbandet Sister Power visar att det är ett koncept som går hem hos många.

SisterPower_armband

Armbandet Sister Power är designat av Syster P och säljs för 499 kronor i olika färger i både guld och silver. 100 kronor från varje sålt armband går direkt till Barnfonden.

FN:s Globala utvecklingsmål

Barnfondens arbete i Etiopien är ett exempel på hur vi tillsammans arbetar för att uppnå de globala utvecklingsmål som har antagits av FN:s medlemsstater.

Delmål 5.3

delmål5

Avskaffa alla skadliga sedvänjor, såsom barnäktenskap, tidiga äktenskap och tvångsäktenskap samt kvinnlig könsstympning.

0 Kommentarer

Inga kommentarer än...

Anmäl dig här:

Jag vill bli
Speciella önskemål
Mina personuppgifter

Vill du bli fadder till mer än ett barn eller ha hjälp med din anmälan? Kontakta Barnfonden på 040- 12 18 85 eller mejla info@barnfonden.se

Barnfonden behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen. Läs om PuL.